Vodka

15. huhtikuun , 2015 / Kirjoittanut:

Vodka tunnetaan ehkä kaikista suosituimpana drinkeissä käytettynä alkoholina kautta aikojen. Vodkan mieto maku ja korkea alkoholipitoisuus tekevät siitä ihanteellisen alkoholin jos juoman muiden ainesosien makua halutaan korostaa. Vodka on maultaan niin neutraalia, että sen usein katsotaankin sopivan sekoitettavaksi melkein minkä tahansa mikserin kanssa, jolloin pääasiallinen tarkoitus on lisätä juoman alkoholipitoisuutta eikä niinkään tuoda makua.

Vodkan alkuperä liitetään vahvasti Itä-Eurooppaan, jossa vanhimpia vodkan valmistusmaita ovat tiettävästi Venäjä ja Puola. Vodka nimenä on perua Venäjänkielisestä sanasta ”voda”, joka tarkoittaa vettä. Useiden lähteiden mukaan Vodka on alun perin tehty nimenomaan perunatisleestä, sillä viinirypäleitä oli vaikea kasvattaa pohjoisissa maissa. Nykyään valtaosa vodkasta tehdään kuitenkin viljasta, mutta myös maissia ja sokerijuurikasta on käytetty. Vodka perinteisesti tislataan 3-5 kertaa ja suodatetaan hiilisuodattimella epäpuhtauksien poistamiseksi. Kuten olettaa voi, useamman kerran tislattu vodka on yleensä puhtaampaa ja maku on hienostuneempi ja pehmeämpi. Vaikka Venäläisen standardin mukaisesti vodka vaatii tarkan valmistusmenetelmän ja raaka-aineet, niin Euroopan unionin alueella melkein mitä tahansa neutraalia tislaustuotetta saa myydä vodkan nimellä riippumatta siitä mistä se on valmistettu. Suomessa säädökset ovat tarkempia ja esimerkiksi Koskenkorva viinaa ei saa myydä vodkana, sillä siinä tisleeseen on lisätty sokeria maun pehmentämiseksi.

”Vodka on maailmanlaajuisesta suosiostaan huolimatta vielä melko uusi tulokas länsimaisessa juomakulttuurissa.”

Länsimaisen cocktail-kulttuurin alkulähteinä on usein pidetty 1800-luvun Lontoota, jossa cocktaileihin käytetyt alkoholit olivat pääasiassa viskiä, brandyä, erilaisia liköörejä ja myöhemmin myös giniä. Cocktail-kulttuuri levisi täältä nopeasti entisiin siirtomaihin ja yleistyi varsinkin Amerikassa. Yhdysvaltojen kieltolain aikaan cocktaileissa ruvettiin käyttämään viskin sijaan enimmäkseen giniä, joka ei vaatinut kypsytystä ja oli helpompaa valmistaa laittomasti. Näiden perinteisesti cocktaileihin käytettyjen alkoholien hallitsemaan maailmaan vodka päätyi varsinaisesti vasta toisen maailmansodan aikana, jolloin se levisi Eurooppaan venäläisten sotilaiden mukana. Venäjällä tapahtuneen kommunistisen vallankumouksen aikana yksityiset vodkatislaamot lunastettiin valtiolle ja monet tislaamoyrittäjät pakenivat Venäjältä muualle Eurooppaan. Yksi näistä venäläisistä pakolaisista päätyi Ranskan kautta Yhdysvaltoihin perustamaan länsimaiden ensimmäisen vodkatislaamon. Tuotteen nimeksi tuli venäläisen sukunimen englanninkielisen käännöksen mukaan Smirnoff vodka. Yhtenä merkittävänä läpimurtona vodkalle cocktail-kulttuurissa pidetäänkin 1950 luvulla valtavan suosion saanutta Moscow Mule drinkkiä, jonka sanotaan tehneen Smirnoff vodkan maailmankuuluksi. Vodkan käyttö yleistyi varsinkin Amerikkalaisessa cocktail-kulttuurissa, mutta varsinainen läpimurto tapahtui vasta 1980-luvulla, jolloin vodkasta tuli ensimmäistä kertaa ylivoimaisesti suosituin cocktaileissa käytetty alkoholi.

Vodkaa pidetään edelleenkin parhaimpana alkoholina juomasekoituksiin, joiden makuyhdistelmiä ei haluta peittää voimakkailla alkoholeilla. Tyypillisimpiä vodkadrinkkejä ovatkin erilaisista mehuista ja hedelmistä tehtävät sekoitukset.

Tässä muutamia tunnetuimpia vodkadrinkkejä:

Moscow Mule

4 cl Vodka
12 cl Inkivääriolut
2 cl Limemehu
Siirry reseptin sivulle
 

Valkovenäläinen

5 cl Vodka
2 cl Kahvilikööri
3 cl Kuohukerma
Siirry reseptin sivulle

Vodka Martini

4 cl Vodka
2 cl Valkoinen vermutti (kuiva)
Siirry reseptin sivulle
 

Caipiroska

6 cl Vodka
2 tl Fariinisokeri
1 kpl Lime
Siirry reseptin sivulle

Uusinta blogissa


Jägermeister – aka Jekku

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja Jägermeister taitaa...

30.6.2017 / Lue lisää...

Samppanja

Viineistä puhuttaessa samppanjaa pidetään perinteisesti viineistä ylellisimpänä ja...

7.12.2015 / Lue lisää...

Glögi

Säiden kylmenemisellä on ainakin yksi hyvä puoli, nimittäin...

29.10.2015 / Lue lisää...

Tuotekategoriat


Reseptit