Kaikki reseptit

Kategoriat

Valmistustavat

Lasit

Blogi

Rommi

8. toukokuuta 2015

Harva tietää, että maailman ylivoimaisesti myydyin viinamerkki on rommi. Kyseessä on Bacardin rommi, jota myydään uskomattomat yhdeksän pulloa sekunnissa. Rommi jaetaan yleensä kahteen päälajiin riippuen siitä onko rommi valmistettu sokeriruo´on mehusta vai melassista, joka on sokerinvalmistuksen sivutuote. Sokeriruo´osta valmistettuja rommeja pidetään perinteisesti hienompina kuin melassista tehdyjä. Valmistustavan lisäksi rommin luonne ja väri vaihtelee rommin iän mukaan. Viime vuonna Briteissä myytiin kuusitoista 234-vuotiasta rommipulloa, jotka maistuivat vielä kuulema oikein hyviltä. Toisaalta mitä muutakaan sitä voi sanoa kun on maksanut 0.7 litran pullosta yli 12.000 euroa. Mutta faktat sikseen, nyt on tarinoiden vuoro.

Rommin tarina sai alkunsa Karibialla, eurooppalaisten kolonialistien toimesta jo yli 500 vuotta sitten. Rommi on kautta aikojen ollut merimiesten ja –rosvojen juoma. Rommi oli vielä 60-luvun vaihteessa osa Brittiläisen laivaston sotilaiden päivittäistä juoma-annostelua. Tapa sai alkunsa 1700-luvun alussa jolloin laivaston miehet saivat lounasaikaan puoli tuopillista 80-prosenttista rommia. Tämä on toisaalta ymmärrettävää, sillä eihän sitä muuten merellä viikkotolkulla oikein jaksa keikkua…

Tapa sai alkunsa 1700-luvun alussa jolloin laivaston miehet saivat lounasaikaan puoli tuopillista 80-prosenttista rommia.

1700-luvun puolessa välissä laivaston amiraali Vernon joutui kuitenkin pakon alla sekoittamaan vettä mukaan rommiin. Yllätyksekseen hän huomasi, että laivaston miehistä tuli huomattavasti tehokkaampia, kun rommia tarjoiltiin 80-prosenttisen sijasta 40-prosenttisena. Vernon päättikin jatkaa laimennetun rommin tarjoamista. Onhan se kieltämättä epätodellisen tuntuista, että sen ajan miehet kiskoivat 80-prosenttista rommia töissä. Nykyään merellä vallitseva 1-promillen raja oli sen ajan merikarhuille pelkkä lähtölaukaus. Rommin tarina luo kieltämättä oivan kontrastin toisena ääripäänä toimivalle 2000-luvun Valvira-Suomelle, jossa ”rommin” sanominen voi jo tuottaa sapiskaa. Ennen oli kaikki paremmin ja jos ei ollut, niin sitä ei enää seuraavana päivänä muistettu…

Todettakoon vielä lopuksi, että yleissääntö rommin iän suhteen on selkeä - mitä tummempi sen vanhempi. Yleensä nuoret rommit sopivat kuitenkin paremmin drinkkien pohjaksi, kun taas vanhempia on nautinnollisempaa juoda sellaisinaan. Jos baarikaapissasi sattuu olemaan nuorempi rommi, niin löydät alla erittäin kelvollisiksi todettuja rommipohjaisia juomareseptejä.