Kaikki reseptit

Kategoriat

Valmistustavat

Lasit

Blogi

Kotibaari Osa 1: Tärkeimmät varusteet

5. maaliskuuta 2015

Tämä artikkelisarja käsittelee kotibaarin perustamiseen liittyviä asioita, ja suosituksia joiden avulla saat eniten irti tehdessäsi drinkkejä kotona. Kotibaarin hankkiminen tulee yleensä vastaan viimeistään siinä kohtaa kun Virosta hankitun kaljan kiskominen alkaa tökkiä ja toivoisit että kotonasi olisi mahdollisuus juoda vaikkapa muutamat hyvät drinkit lauantai-iltana ennen baariin siirtymistä. Drinkkikoulustamme löytyvät reseptit ovat kuitenkin helpointa toteuttaa jos omistaa muutamia perusvälineitä cocktailien tekoon.

Aloitetaan ensin perusasioista eli kotibaarin perusvälineistä. Listaamme tässä omaan kokemukseemme perustuen tärkeysjärjestyksessä oleellisimmat drinkkien tekoon tarvittavat välineet, joiden pohjalle kotibaari on helppo rakentaa. Suosittelemme lämpimästi hankkimaan kaikki nämä 6 perusvälinettä kotibaarisi pohjaksi.

1. Mitta

Vaikka Jekkubatteryn ja Viskicolan tekeminen onnistuukin lähinnä maistelemalla, niin jo pelkästään kunnollisen Margaritan tekeminen alkaa muodostua haastavaksi ilman kunnollista baarimittaa. Varsinkin jos drinkissä on enemmän kuin 3 ainesosaa kannattaa mittoihin suhtautua melko tosissaan tai lopputulos voi olla jotain aivan muuta kuin odotit. Perinteisellä cocktailmitalla saat mitattua 1- 4 cl annoksia.

2. Jääpalamuotti

Tämä ei ehkä tunnu oleelliselta, mutta useimmat drinkit kuitenkin juodaan kylmänä ja tästä syystä riittävä määrä jäitä on onnistuneen drinkin perusaineisosia. Monet drinkit, kuten Margaritat ja Martinit ravistetaan jäiden kanssa, jolloin jäistä sulaa juuri riittävä määrä vettä osaksi sekoitusta. Jäiden hankkimisen voi toki toteuttaa muutenkin kuin itse tekemällä (esimerkiksi pikaruokaloista saa monta litraa jäitä parilla eurolla jos vain kehtaa kysyä). Myös kertakäyttöisiä jääpalapusseja löytyy marketeista, mutta kunnollinen muotti on paras tapa varmistaa että jäitä on aina saatavilla jos ei satu omistamaan jääpalakonetta.

3. Ravistin

”Ravistettuna, ei sekoitettuna” sanoi James Bond kun tilasi vodkamartinin, ja tilanne olisi varmasti ollut tragikoominen jos baarimikolta olisi puuttunut kunnollinen ravistin. Ravistimen / shakerin tarkoitus on sekoittaa osa cocktailin aineksista keskenään (yleensä) jäiden kanssa, jolloin seos viilenee ja laimenee vedellä. Ravistamalla saadaan myös aikaiseksi esimerkiksi joidenkin maito- tai munanvalkuaispohjaisten drinkkien vaahtoutuminen, joka ei onnistu lasiin rakentamalla.

Ravistimia on pääasiassa kahdenlaisia: ”Perinteinen” ja Boston Shaker. Perinteisessä ravistimessa on itse ravistimen lisäksi lävikkö, jonka kautta drinkki automaattisesti siivilöityy kun se kaadetaan lasiin. Boston Shaker taas koostuu lasista ja metallisesta ravistinosasta jotka jäävät toisiinsa tiiviisti kiinni kun ravistin kylmenee jäiden ansiosta. Boston Shakerin käyttö vaatii pientä opettelua, mutta on lopulta helpompi käyttää, puhdistaa ja siinä pystyy ravistamaan suurempia annoskokoja kerralla. Boston Shaker onkin juuri näistä syistä monien ammattilaisten ykkösvalinta.

4. Baarilusikka

Älä ymmärrä tätä väärin, lähestulkoon mihin tahansa drinkkiin tarvitaan lusikkaa. Useimmilta ihmisiltä tavallinen lusikka kuitenkin löytyy ja yksinkertaisissa drinkeissä se toimii vallan mainiosti. Baarilusikka on käytännössä vain pitkä ja hieman normaalista poikkeavasti muotoiltu lusikka, jolla on helpompi sekoittaa drinkkejä tai esimerkiksi rakentaa shotteja. Varsinkin kerrostettujen shottien rakentaminen on baarilusikalla helpompaa kuin tavallisella ruokalusikalla.

5. Sitruspuristin

Valtaosa hyvistä drinkeistä sisältää sitruunan tai limen mehua ja joidenkin tarinoiden mukaan tuore sitrushedelmä on drinkin maun kannalta jopa tärkeämpi kuin käytettävän alkoholin laatu. Tuore lime ei toki välttämättä peitä pahimman paloviinan makua, mutta mehutiivisteet saattavat yhtälailla pilata muuten onnistuneen kokonaisuuden. Tuoreiden sitrushedelmien käyttö ilman kätevää puristinta on kuitenkin melkoista tuskaa ja nopeasti tulee siirryttyä takaisin tiivisteisiin vaivan takia. Fresh force-puristimet ovat todella näppäriä ja kuuluvat ehdottomasti suosituslistallemme.

6. Murskain

Murskainta pidetään yhtenä tärkeimmistä baarimikon välineistä ja joissakin alan blogeissa se on listattu jopa kaikista tärkeimmäksi. Murskain onkin erittäin oleellinen jos teet esimerkiksi Mojito- tai Old Fashioned-tyyppisiä cocktaileja, joissa sitrushedelmät ja sokeri todella murskataan lasin pohjalle. Näitä drinkkejä on kuitenkin melko vähän verrattuna kaikkiin muihin suosittuihin drinkkeihin, joten murskain ei ehkä ole jokaiselle kotibaarimikolle välttämättömyys. Jos kuitenkin lempidrinkkeihisi kuuluvat Mojito, Caipiroska, Old Fashioned tai näiden variaatiot kannattaa murskain ehdottomasti hankkia.