Kaikki reseptit

Kategoriat

Valmistustavat

Lasit

Blogi

Jäinen juttu

17. maaliskuuta 2010

Drinkki-iltaa järjestävän kauppalistalla on yleensä hurja valikoima tykötarpeita aina inkiväärilimsasta guava-hedelmiin. Ostosreissun jälkeen jääkaappi on pullolaan mitä eksoottisimpia makuja, joilla luulisi sekoittavan vähintään maailmanluokan hörppyjä. Jäistä ei tarvitse huolehtia, koska valmistus on simppeliä: lykkäät vettä pakastimeen, odottelet tovin ja voila! Ilta ei voi epäonnistua ainakaan jäiden takia… vai voiko?

Lähes jokaisen drinkin tekeminen edellyttää jäiden käyttöä jossain valmistuksen vaiheessa. Jäitä käytetään juoman ravistamiseen ja sekoittamiseen sekä silloin kun juoma rakennetaan jääpalojen päälle. Jään tehtävä on jäähdyttää juoma sekä toimia pidentäjänä sulaessaan vedeksi.

Ilman jäitä on mahdoton valmistaa kunnon drinkkiä. Sen lisäksi, että jäitä tarvitaan, on syytä muistaa, että niitä tarvitaan paljon! Nyrkkisääntönä voit pitää, että jäitä on hyvä varata ainakin tuplasti sen verran minkä luulisit varmasti riittävän koko illaksi.

Valmistusoperaatio

On lukuisia tapoja valmistaa ja käyttää jäitä. Kotibaarissa tarvitset kuitenkin kahta päätyyppiä: jääpaloja ja jäämurskaa. Jääpaloja voit valmistaa kotioloissa jääpalamuoteilla. Yhden jääpalamuotin kanssa operaatioon voi kulua tovi, joten muotteja on hyvä hankkia useita. Suosittelen silikonimuotteja, joista jäiden irroittaminen sujuu muovisia muotteja kätevämmin. Jäämurskan valmistaminen kotioloissa on hieman haasteellisempaa.

Murskaa voit valmistaa nakkaamalla jääpalat vahvaan muovipussiin ja paiskomalla pussia ulkoseinää vasten. Voit laittaa jääpalat kahden puhtaan liinan väliin ja murskata puunuijalla. Jääpalat voi myös murskata tehosekoittimella, mutta kannattaa ensin varmistaa pärjääkö laitteen teho ja terät jääpaloille.

Ulkoista jäädytys

Vaikka jäiden valmistus kuulostaa yksinkertaiselta, ehdotan kuitenkin ulkoistamaan jäädytyksen. Jääpaloja ja/tai -murskaa voi kohteliaasti tiedustella lähikapakoista, ravintoloista tai isommista kaupoista. Hyvällä tuurilla saat jäät ilmaiseksi, mutta yleensä selviät enintään muutaman euron sijoituksella. Mukaan hakureissulle kannattaa ottaa kylmälaukku, jossa kuljetus sujuu kätevästi ja jäitä voi säilyttää koko illan ajan. On hyvä soittaa etukäteen ja sopia noudosta. Näin menettelemällä jäitä on varmasti valmiina ja vältyt hukkareissuilta.

Jäätävä muistilista

  • Suunnittele jäiden hankinta ja valmistus hyvissä ajoin
  • Älä tingi jäiden määrän tai laadun suhteen. Kavenna mielummin illan drinkkivalikoimaa ja panosta ennemmin laatuun kuin eri drinkkien määrään.
  • Jäiden valmistuksen ulkoistaminen on yllättävän helppoa. Jäitä kannattaa tiedustella esimerkiksi lähikapakoista, -ravintoloista, isommista ruokakaupoista tai vaikkapa kylän kalakauppiaalta